Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πασχαλινό τραπέζι

Κυριακή του Πάσχα. Ίσως μία από τις πιο αγαπημένες μέρες του χρόνου. Αλλά όταν ακούμε τη λέξη Πάσχα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου είναι το μεγάλο πασχαλινό τραπέζι περιστοιχισμένο από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και γεμάτο νόστιμα φαγητά... Πολλοί θεωρούν πως το αρνί είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του τραπεζιού, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε αυτή τη θεωρία. Δύο παραδοσιακά και μη, ψητά, όλα στη σχάρα, ευελπιστούμε να καλύψουν ευχάριστα την απουσία του αρνιού! Σας ευχόμαστε καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Ζουμερό κοτόπουλο στη σχάρα

Θα χρειαστούμε
1 1/2 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια
Μαρινάδα
1 ποτήρι λάδι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδας
500 γρ. γιαούρτι
2 λεμόνια στυμμένα
1/2 κρεμμύδι
10 κουταλιές της σούπας πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Προηγούμενη μέρα Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της μαρινάδας. Σ΄ ένα ταψί απλώνουμε ομοιόμορφα τα παϊδάκια κοτόπουλου. Περιχύνουμε από πάνω τους την μαρινάδα. Ανακατεύουμε ώστε να μαριναριστούν ομοιόμορφα. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε να μαριναριστούν όλο το βράδυ.
Ανήμερα  
Ετοιμάζουμε καλή θράκα. Παίρνουμε τις σχάρες και τις τοποθετούμε πάνω στην ψησταριά για 10' για να μην κολλάει το κοτόπουλο. Εντωμεταξύ με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Μετά τα 10', τοποθετούμε τα παϊδάκια κοτόπουλου και ψήνουμε για 8-10' από κάθε πλευρά. Καλό θα είναι να τα γυρίζουμε τακτικά. Βγάζουμε τα ψημένα παϊδάκια από την σχάρα και τα σερβίρουμε σε μια πιατέλα με ντιπ ντόματας και πάπρικας.





Πασχαλινό κοντοσούβλι

Θα χρειαστούμε
2 κιλά χοιρινό λαιμός τεμαχισμένο για κοντοσούβλι
2 ντομάτες
2 κρεμμύδια 
3 πιπεριές διαφορετικού χρώματος
Μαρινάδα
1/2 λίτρο κόκκινο κρασί
4 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1/2 κρεμμύδι 
1 λεμόνι στυμμένο
Ρίγανη
Αλάτι 
Πιπέρι

Εκτέλεση
Προηγούμενη μέρα Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της μαρινάδας. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και τοποθετούμε σε αυτό το κρέας. Περιχύνουμε από πάνω την μαρινάδα. Ανακατεύουμε ώστε να μαριναριστεί ομοιόμορφα. Το τοποθετούμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να μαριναριστεί όλο το βράδυ.
Ανήμερα Σκουπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος πολύ καλά. Κόβουμε τις ντομάτες σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια. Αντιστοίχως κάνουμε και για το κρεμμύδι. Κόβουμε τις πιπεριές σε δύο μέρη. Περνάμε στη σούβλα εναλλάξ κρέας-ντομάτα-κρέας-κρεμμύδι κ.λπ. Τοποθετούμε το κοντοσούβλι στο ψηλότερο σημείο της σούβλας περιστρέφοντας συνεχώς. Χρειάζεται περίπου  ώρες. Για να διατηρηθεί πιο ζουμερό αλοίφουμε το κοντοσούβλι ανά διαστήματα με μίγμα λάδι-λεμόνι. Απολαμβάνουμε!


Καλή Ανάσταση!

1 σχόλιο: