Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Εορταστική γαλοπούλα με διαφορετική γέμιση

Παρόλο που πέρασαν τα Χριστούγεννα η γαλοπούλα ταιριάζει σε κάθε γιορτινό τραπέζι που θα ετοιμάσουμε. Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!



Θα χρειαστούμε
1 γαλοπούλα 4-4,5 κιλά
2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Για την μαρινάδα
1 λεμόνι + 1 πορτοκάλι κομμένα σε φέτες με την φλούδα τους
3-4 φύλλα δάφνης
2 πράσα χοντροκομμένα (μόνο το πράσινο μέρος)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
3 λίτρα νερό
150 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση
600 γρ. κιμάς κοτόπουλου
3 κρεμμύδια σε κυβάκια
300 γρ. μπέικον σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
150 ml κονιάκ
100 ml ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
3 κόκκοι μπαχάρι
1 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι

Για το άλειμμα
2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλιές σούπας χυμός πορτοκαλιού 
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές σούπας μουστάρδα
2 κουταλάκια γλυκού μέλι
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες
1 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι
Αλάτι 
Πιπέρι


Εκτέλεση

Μαρινάδα
Ρίχνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας ανακατεύοντας. Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Σ' ένα ευρύχωρο σκεύος τοποθετούμε τη μαρινάδα και τη γαλοπούλα. Το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 13 ώρες. 

Γέμιση
Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε και αφήνουμε την γαλοπούλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον και το σκόρδο σε πολύ δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το μπαχάρι, το αλάτι και το λάδι. Τα σοτάρουμε καλά για 12 λεπτά ώστε να γίνει ο κιμάς σπυρωτός. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα αρωματικά, το ρύζι, τις σταφίδες ,το αλατοπίπερο και 2 φλιτζάνια νερό. Σε δυνατή φωτιά αφήνουμε την γέμιση να πιει τα υγρά της. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Άλειμμα+Γέμισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα υλικά του αλείμματος. Ανασηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας στη περιοχή που βρίσκονται τα στήθη. Εντωμεταξύ με το άλλο χέρι παίρνουμε την μισή ποσότητα του αλείμματος και αλείφουμε όλη αυτή τη περιοχή (προσεχτικά για να μην σκιστεί το δέρμα). Αναποδογυρίζουμε την γαλοπούλα και με ένα πινελάκι αλείφουμε τα μπουτάκια. 
Γεμίζουμε τη κοιλιά με τη γέμιση και την ράβουμε με σακοράφα. Εναλλακτικά μπορούμε με πολύ προσοχή να την κλείσουμε με οδοντογλυφίδες.

Ψήσιμο
Αλείφουμε την γαλοπούλα με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε πιπέρι. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί και την ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ροδαλό χρώμα.  Κατεβάζουμε την φωτιά στους 160οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες περίπου εάν είναι γαλλική κατεψυγμένη.Εάν δούμε κατά το ψήσιμο πώς η γαλοπούλα έχει "αρπάξει" την σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.Προσοχή: οι ελληνικές γαλοπούλες έχουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος! Για να διατηρηθεί η γαλοπούλα ζουμερή την αλείφουμε τα υγρά του ταψιού με ένα πινέλο (περίπου κάθε 20'). Για να βεβαιωθούμε πως έχει ψηθεί μπήγουμε ένα μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγεί είναι ροζέ σημαίνει πως θέλει επιπλέον ψήσιμο.  Αν βγει διάφανο σημαίνει πως είναι έτοιμη. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψητών. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου